Grevelingendam

Omschrijving: De spot zelf ligt in Zeeland, de grens tussen Zeeland en Zuid Holland echter loopt over het Grevelingenmeer. Zomers kan het er erg druk zijn, vooral direct aan het water. In tegenstelling tot de Kabbelaarsbank (waar het zomers vooral Duits is wat de klok slaat) is de Grevelingendam vooral polulair bij de Belgen en de Nederlanders. Bij het water is er restaurant Meerzicht te vinden, deze heeft een apart gedeelte voor de natte surfers. Ook is er een shop te vinden Via hun site kan je de webcam checken die op het water staat gericht: www.grevelingendam.nl/surfshop/index.php

Bij Westenwind is de Grevelingendam een van de mooiste binnenwaterspotvan Nederland volgens mij. Omdat je dan de wind precies van links krijgt en hierdoor heelijk naar de overkant kunt varen waar je overal weer kunt staan. Halverwege krijg je dan echt mooie golfjes waar je lekker op de lucht in kunt als je dat wilt , het hoeft natuurlijk niet want je kunt er ook gewoon omheen of tussendoor varen. Formula In principe is elke windrichting oke. Echter bij een zuiden wind (aflandig) kan de wind aan de kant wat vlagerig zijn. Een groot voordeel met zuiden en noorden wind is dat je over de lengte van het meer kan surfen. Het is niet aan te bevelen binnen de strekdammetjes de rakken te gaan maken, echter is een fin van 50 cm geen probleem. Wel is het oppassen bij het wegvaren uit de baai. Ook zijn er bepaalde plekken aan de kant waar het te ondiep is. Globaal gezegd: ten oosten van de strekdammen (waar de kiters vaak bezig zijn) is het erg ondiep tot 80 meter van de kant en ten westen van de strekdam zijn er ook ondiepe plekken dichtbij de kant. Freeride Hou je van vlakwater? Dan kan je bij een stevige noordenwind (aanlandig) binnen de strekdammen je rakjes maken. Tevens kan je bij een stevige zuiden wind (aflandig) buiten de strekdammen je “vlakke rakken” maken. Enige voorwaarde voor een zuidenwind is >5 bft. Dit omdat het door bebossing en de dam wat vlagerig kan zijn. Vooral bij koud weer is bij zuiden wind wellicht een andere spot beter. Bij oosten/noordoosten wind is het water ook nog relatief vlak (voor Grevelingse begrippen). Bij West/noordwesten wind staan er de hoogste golfjes. Freestyle Vlakwater freestylers kunnen hun hart ophalen bij de Grevelingendam (zie Freeride). Al zul je van buiten de baai in moeten varen waar nog al wat mensen zitten op drukke dagen, dus oppassen voor andere. Hou je van een aanloop en dan een golfje? Dan is een oosten/noordoosten wind uitstekend. Je maakt dan snelheid binnen de vlakke baai en kan dan buiten de baai een golfje opzoeken. Speed Zuidenwind geeft vlak water. Maar tevens vlagerige wind. Wil je de wind vol in je zeil hebben dan moet je verder het water op, echter is zuiden wind aflandig! Het beste is nog wel een zuidoosten/oosten wind. Maar een echte speedspot zal de Grevelingendam nooit worden. In deze moet hij zijn meerdere herkennen in spot Horst en spot Lauwersmeer.
Trek wel altijd schoentjes aan het liefst met een kevlar zool, dit omdat er veel oesters in de baai liggen. Buiten de baai is het minder maar je loopt altijd nog een risico dat je op een oester gaat staan. Met als gevolg een diepe snee in je voet die vaak gehecht moet worden.

Parkeren is gratis sinds het onderbeheer is van staatsbosbeheer.

Optuigen: Optuigen op gras. Er liggen wel wat steentjes in het gras, die pitten in je board kunnen maken als je niet uikijkt. Op drukke dagen ligt het er wel aardig vol maar er is altijd wel ruimte.

Route: Komende vanaf Rotterdam Neem de ring zuid richting Oud-Beyerland. Ga verder richting Zierikzee. Neem na de Haringvlietbrug ( thv Numansdorp) afslag Zierikzee. Nu volgt een reeks van 3 stoplichten, ga telkens rechtdoor. Na de derde stoplichten rij je onder een viaduct/bruggetje door. Neem de eerste afslag rechts en ga beneden aan de afslag rechtdoor. Je rijdt nu de spot op. Ga na de verkeersdrempel naar rechts en direct links. Rechts van je heb je de spot. Komende vanaf Belgie Bij Roosendaal (knooppunt Zoomland) kan je via Steenbergen (dit is het kortste) en via willemstad. Als je via Steenbergen gaat ga je bij Roosendaal de N259 op richting Halsteren. Op een gegeven moment staat Zierikzee aangegeven. Als je deze weg blijft volgen (ongeveer 35 km lang) kom je over de Philipsdam/sluizen en bij een rotonde met daarachter een viaduct. Het viaduct onderdoor en linksaf. Je rijdt nu de spot op, na de verkeersdrempel naar rechts en direct naar links. Aan de rechterhand heb je de surfspot.

Toiletten: Ja
Douches: Ja
Waterdiepte: Meer dan 2 meter diep, dus staan is er niet bij.
Beginner: Goed

Windrichting: Noord, Noord-West, West, Zuid-West, Zuid, Oost, Noord-Oost

Style: Freestyle, Wave, Freeride, Kite


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om spam te voorkomen vragen we om dit even uit te rekenen: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

The maximum upload file size: 10 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here