Brouwersdam

Omschrijving: Goede spot bij windrichtingen van Zuid tot Noordoost, vooral goed bij zuidwest, west en noordwest. De spot is altijd goed te varen, onafhankelijk van getij. Bij laag water wel veel afstand tussen dam en waterlijn, maar geen hele lange wandelpartijen noodzakelijk. Geen golfsurfspot, wel flinke chop die als schansjes kunnen dienen. Speed mogelijkheid op de spot aan noordzijde waar een kleine baai is gecreëerd door de blokkendam bij de te waterlaatplaats voor de motorboten, dit geeft met noord tot oosten wind een mooi speedstrip. Je kunt hier ook als wingfoiler het water op gezien er weinig chop is (met Westen wind zit je wel in de luwte van de blokkendam). Doordat de zandbanken circa 5 kilometer uit de kust voor Brouwersdam liggen, is het een veilige spot met nauwelijks stroming. Ideaal voor beginnende zee-surfer. Zuidelijk op de dam (bij het surfcentrum) is het ook toegestaan om te kitesurfen, hier heb je als windsurfer beter niks te zoeken.

Wil je de ‘echte’ golven zien dan moet je 5km naar de zandbank varen en met eb kun je die redelijk goed oversteken. De zeehonden zijn hier redelijk vriendelijk en duiken regelmatig voor je board op, op nauwelijks een paar meter afstand. Met op komend tij tot vloed wanneer de zandbank onderwater staat, stroomt het aardig hard over de zandbank, dan is oversteken minder makkelijk. Let op: alleen het uiterste noordelijke puntje van de zandbank is door voor toegankelijk (zie foto’s).  Als alternatief kun je ook naar Ouddorp de vuurtoren, waar je direct te golven in kan.

Parkeren: Voldoende op de dam maar het kan druk zijn en dan moet je met je spullen tussen de auto’s door. Let op met oversteken!

Optuigen kan op het asfalt of in het zand, onderaan op de dam staan een paar bankjes met wat betonnen platen. Daar kun je na je sessie ook prima je spullen aftuigen en ontdoen van het zand.

Route: Vanuit Rotterdam: Vanaf de A15 neem je de afslag naar de N57. Op de Brouwersdam aangekomen ga je bij de stoplichten rechts naar het strand. Vanuit Zierikzee: Neem de N57 richting Rotterdam en ga bij de stoplichten op de brouwersdam links naar het strand.

Toiletten: Ja
Douches: Nee
Waterdiepte: Meer dan 2 meter diep, dus staan is er niet bij.
Beginner: Goed

Windrichting: Noord, Noord-West, West, Zuid-West, Zuid, Oost, Noord-Oost

Style: Freestyle, Wave, Freeride, Kite


2 gedachten over “Brouwersdam

  1. n,

    Ik lees dat jullie schrijven dat je naar de zandbank (Aardappelenbult) kunt surfen en er me t hoogwater over heen kunt surfen. Bedoelen jullie de oostpunt van de zandbank? Want alleen dat gedeelte is niet verboden voor surfers en kajakkers, de rest wel. De meeste zeehonden zitten in het verboden gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om spam te voorkomen vragen we om dit even uit te rekenen: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

The maximum upload file size: 10 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here